Kerékpár, vagy ami engem érdekel és köze van a 2 kerékhez

Csőváz blog

RP Protective nadrág minipack biker teszt

2017. április 26. - Misi....

Ez egy naaagggyyyon hosszú teszt volt. Vagy 7 éve gyilkolom a nadrágot. Mikor még én vettem nem nagyon volt más elérhető kerékpáros esőnadrág itthon. Kb örültem, hogy kaptam egyáltalán. Akkor 10'000 volt az ára, amit sokalltam is, de mivel tudtam, hogy kerékpározni fogok benne napi szinten melóba ezért beruháztam. Direkt nagyobbat vettem mint a méretem (XL lett az L helyett), hogy bőven elférjek benne. Méretek S-től XXL-ig

capture.JPG


Felépítésére nem egy bonyolult valami: belül egy hálós réteg tartja távol a lábadat a külső vízálló szövettől. Annak idején még volt hozzá kis cetli, hogy milyen szövet, hány mm víz nyomását bírja el, mivel mossuk stb. Na azt a cetlit mint minden rendes ember ollóval levágtam és kuka. Azóta sem emlékszem a cetliről semmire, de google a barátom így a vízállóság: 5000 mm az anyaga pedig: 210T nylon Diamond Ripstop. Nem tudom tényleg ennyi-e, de elhiszem nekik. A lényeg, hogy nagyon jól bírta az esőt. Mindig spec mosószerrel és impregnáló szerrel tisztítottam és kezeltem. Ezt meg is hálálta a nadrág, mert nagyon nagyon sokáig szépen is tette a dolgát. Vételnél volt hozzá egy kis zsákocska, amibe feltekerve praktikusan el lehetett csomagolni. Meg van még mindig valahol otthon egy ruhás szekrényben. Lustaságomból fakadóan már nem mindig tettem bele a nadrágot az utóbbi 1 évben. A zsák egyébként a nadrág anyagából készült, és tökéletesen ellátta a feladatát. Persze mint az összes ilyen cucc esetében gyárilag tökéletesen behajtogatják, és mikor megveszed kb kétharmad méretűnek tűnik az egész. Aztán kibontod, és soha többet az életben nem tudod olyan szépen kicsire visszahajtogatni. A tartójába vissza megy, de már soha nem olyan szépen mint a boltban volt. 

Amit tud a nadrág:

  1.  vízálló: ja ez így van. Sokáig vízálló, és esőálló. Mosd mindig a gyártó által ajánlott szerrel, impregnáld, és akkor nagyon sokáig erős használat mellett is bírni fogja a strapát. Nálam kb 7 éve megy, és most is csak azért cserélem le, mert elérte az élettartama végét. Akármilyen szerrel is mosod, ennyi idő és főleg mosás után a szövetből inkább egy jobb műanyag szita lesz. Most eljutottunk oda, hogy az első 15 percben még éppen hogy fogja az esőt, csak a probléma az, hogy ennél min 2x nagyobb távolságra van a munkahelyem, így a végére garantált a vizes nadrág. DE mondom még egyszer: élettartama végén írom a tesztet. Az első 6 év az tökéletes volt. A víz áteresztő képessége a mosások számával lett rosszabb. Igyekeztem minél kevesebbet mosni, de melóba járós cucc révén azért csak kap néha sarat, néha havat, esőt, hideget, meleget, szóval van az a pont mikor már tényleg mosnod kell. 
  2. szél és hideg álló: mikor ezt írom, akkor tudni kell, hogy a nadrág nem erre való! Simán mert nem erre tervezték. Nem is írják róla hogy szélálló lenne. Csak nekem kellett valami, hogy +10 fok és 0 fok között ne fázzon a térdem-lábam, és ezt a nadrággal oldottam meg. Mivel mindig a táskában volt, és nem foglalt sok helyet kézenfekvőnek tűnt, hogy őszi és tavaszi hideg ellen is ezt a nadrágot használjam. Bár még egyszer mondom nem erre tervezték mégis tökéletesen működött erre a célra is. Ennek egyébként a hálós belső réteg az oka. Nem engedi hogy a szél a hideg vizes nadrágot ráfújja a belső utcai nadrágodra, és mint egy védő réteg levegő van alatta. Nem mondom, hogy meleged lesz, mert nem lesz, de sima hőszigetelőként nagyon szépen funkcionál. Fura egyébként hogy egy esőnadrágnál pont a szél és hideg állóságot emelem ki, de a vicc az, hogy ha bele gondolok, akkor kevesebb az esős napok száma, mint a hideg napoké. Halkan jegyzem meg, hogy 0 fok alatt másik nadrágot használok, majd arról is jön egy írás ha eljön a szezonja).
  3. tépőzár van mindkét láb alján, hogy megkönnyítse a felvételt, és hogy ne kapja be a lánc a nadrág szárát. Ez jó dolog, de kis idő elteltével egy sokkal jobb megoldást használtam rá (majd egy későbbi írásban írom hogy mit). A tépőzár okos gondolat egyébként. Sajnos annyira nem nagy a nyílás, hogy cipővel a lábadon tudd felvenni a nadrágot. Számtalanszor jártam úgy, hogy elindultam a lakásból, liftezek le (hatodikon lakom), majd lent a kapualjban látom, hogy esik. Nem nagyon, de arra pont elég, hogy 30-35 perc alatt rommá ázzon az ember. Szóval szolidan konstatálom, hogy esik az eső, kapualjban táska levesz, nadrág elő, SPD cipő le, zokniban cipőre állva bohóckodás, nadrág fel, SPD cipő fel. Kellemetlen, meg hülyén néz ki kívülről. Mondjuk nem mintha érdekelne mások véleménye. De a lényeg az, hogy ha cipővel is fel tudnám venni, akkor az hatalmas plusz pont lenne!
  4. derék tájban gumis szorító: egyszerű mint a faék, sosem romlik el, gyorsan beállítható. Ha gyorsan kell a gatyádból valami... NEM, nem az amire most gondolsz. Hanem mondjuk telefon mert hívnak, vagy kulcs csomó, vagy pénztárca fizetésnél, zsepi stb, akkor benyúlni is könnyű. Szóval ideális megoldás.
  5. hegesztett varratok: hát lehet, ez pont nem érdekelt. Legyen eső álló és kész. Bár biztos vannak finnyásabb vevők akik erre is figyelnek, szóval akinek ez fontos az ebben a nadrágban megtalálja. 
  6. Ultrakönnyű, kicsi csomagméret: igen ezt szépen tudja. Napi melóba járáshoz, túrázáshoz, bepakolni egy táska aljába és elővenni mikor kell: erre pont jó. Súlya a termék adatlapja szerint 0,4 kg. Tényleg nem sok. 
  7. Garancia rá 1 év: Mivel jó cuccból igényesen van összerakva ezt a garanciát valószínűleg soha nem fogod kihasználni. Vásárláskor nézd meg, hogy minden varrás a helyén van-e és ennyi. Én elég erőteljes használatnak teszem ki a kerékpáros ruhaneműimet. Így ezt is. Soha semmilyen problémám nem volt vele. Erős varrású katonai gatyát sikerült varrásnál elszakítanom úgy, hogy nem volt még fél éves. De ezt nem sikerült. Hatalmas giga piros pont! 

Csodát egyébként nem szabad várni a nadrágtól. Új korában jobban bírja az esőt, míg jó pár évvel és mosással később kevésbé. Irtó nagy esőben (tavaszi özönvíz szerű esőzések, mikor olyan nagy szemű eső esik, hogy szinte fáj) és hosszú távon meg tök mindegy mi van rajtad. Ha nagyon nyomod a pedált, vagy izzadós vagy akkor meg belülről fogsz elázni, mert egyszerűen alá izzadsz a nadrágnak-kabátnak. Persze lélegző anyag, de vannak határai. Nyugodt pulzussal tovább eljutsz szárazon.

Mikor rákerestem a nadrágra, akkor csodálkozva láttam, hogy teljesen változatlan formában gyártják. Egy az egyben ugyan azt veheted meg most, mint mikor én megvettem. Ez egy részről jó, mert ami működik azon ne változtass. Más részről meg azóta eltelt már jó pár év, és bizony akadt konkurencia, és azt kell hogy mondjam, hogy a konkurencia több ponton jobb is. Sajnos nem minden tekintetben (nehogy már Kánaán legyen), így már tudom, hogy vannak olyan tulajdonságai az RP nadrágnak, amit később még visszasírok. Mondom ezt az után, hogy már megvásároltam az új nadrágot, amivel ezt a típust váltom le, és számos okos dolog van az új nadrágomban. Erre majd akkor térek ki, mikor arról fogok írni. Viszont annyit elárulhatok, hogy a hálós belső réteg az nagyon fog hiányozni. 

De maradjunk most ennél a nadrágnál: Iszonyat sokáig bírja, nem csak eső ellen, de hideg ellen is használható a belső hálós réteg miatt. Azért 0 fok alatt már mást ajánlanék. Régen 10'000-ért adták, most  egy boltban találtam 4'990ért azaz ha az inflációt nem is számoljuk az elmúlt 7 évben még akkor is fél ár. Ha csak 7 évvel és 10 rugóval számolunk, akkor is 1500 Ft/év áron volt egy tartós megbízható esőnadrágunk. Ez bőven megéri. Tovább menve: nem csak kerékpározni jó, hanem bármihez amikor gyalog akarsz esőben sétálni hosszabb távon. Túrázásra nem próbáltam ki, de szerintem oda is beválna. De maradjunk a kerékpáros felhasználásnál: bátran merem ajánlani a nadrágot kerékpárra bárkinek. Egyébként nem azért veszek másik gyártótól nadrágot, mert ez nem lenne jó. De simán jó. Azért próbálok ki mást, mert kíváncsi vagyok, hogy az mit tud. 

Ha valaki most adná vásárlásra a fejét, akkor nézzen szét jól, mert nem mindenhol 4'990. Van ahol 6'900, máshol 9'190, még máshol 9'990 Ft-ot kérnek el érte. Gyors google keresés segít spórolni. Eredeti áron még keresgél az ember a konkurencia között, de akciósan, féláron nagyon jó vétel! A vicc az egyébként, hogy ha az ember kitekint nemzetközi szintre, akkor még ez a 10 ropis ár is bőven a nyugati vetélytársak alatt marad úgy, hogy közben kitűnő teljesítményt nyújt. 

Végül pár kép a mostani állapotról:

1, eleje

eleje_kicsi.jpg

 2, hátulja:

hatulja_kicsi.jpg

3, belső címke és a hálós rész

belso_kicsi.jpg

4, alsó lábszár + tépőzár:

also_labszar_tepozar_kicsi.jpg

5, eleje még 1x:

eleje_2_kicsi.jpg

Írjak róla rosszat is? Inkább azt nem. Az ember nem szidja az öreg igás lovát. Inkább majd a másikhoz írom le pozitívumként, hogy mennyivel tud az többet mint ez. Maradjunk annyiban, hogy van a nadrágban kihasználatlan fejlesztési potenciál. De ha már korábban a nyugati példákat emlegettem, akkor hozzá kell tenni, hogy bizony azok is néhol jelentősen drágábban sem nyújtanak többet, azaz azokban is van bőven fejlesztési lehetőség. Így már csak ezért sem fogok erről a nadrágról negatívumot írni. 

Ha tetszett a post kövess Facebookon. Katt IDE és like.

Nézz szét a blogon hátha találsz még más érdekességet, a megosztásokat megköszönöm ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://csovaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4312454163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prim 2017.04.26. 21:08:16

Nekem sokkal jobban beváltak a softshell cuccok. Én is próbálkoztam ilyen esőkabátokkal és esőnadrágokkal, da ami a túrázáshoz még elmegy, az már bizajozáshoz már nem igazán komfortos. Konkrétan beleizzadsz , és csurom viz leszel. A softshell ugyan vizes lesz, de vizesen is nagyon jól szigetel . tehát ha +2 fokban elkap az ónos eső, akkor sem fázol benne. Észre se veszed hogy vizes!! Nagyobb benne a komfortérzet!! Szép lassan lecseréltem minden softshell-re...

prim 2017.04.26. 21:15:17

Ráadásul az ilyen márkályú esőkabátomnak a kapucnija 1-2 év alatt szétporladt. jobban mondva a belső gumirozása "elrohadt". azt vettem észre hogy ilyan apró kis mortsák peregnek le... Nem tudom hogy most a háló dörzsölte le, vagy az izzadságom marta széjjel, de szépen elporladt, és tele volt a fejem pici gumimorzsával... Igaz én egy óráig rohadtam benne, mig betekertem a munkahelyemre. Mióta megvannak softshell cuccok, eszembe sem jut ilyen lebernyegekbe bújni....
süti beállítások módosítása