Kerékpár, vagy ami engem érdekel és köze van a 2 kerékhez

Csőváz blog

Shimano MW81 téli cipő teszt

2017. április 20. - Misi....

 

Ezt még régen a Bringabuzira írtam, de addig addig készült, míg végül elmúlt a tél, és teljesen aktualitását vesztette. De most, hogy ismét "kis tél" van, és tegnap csontig ázott a nyári SPD cipőm, így április végén eljött az idő, hogy mégis feltegyem. 

 

Szóval Shimano MW81 téli cipő teszt.

shimano-mw81-winter-boot-12-zoom.jpg

Igazából nem ezt akartam megvenni, hanem a MW7-es verziót, ami sajnos vásárlás idején még nem érkezett be az országba, szóval kénytelen voltam a "régi" verzióval beérni. És nem bántam meg.

Mi is van belepakolva?

Gore-Tex, Fényvisszaverők, 4 tépőzár, üvegszál erősítés, fényvisszaverő... bla bla mindenki elolvashatja a gyártó honlapján. De mivel már úgyis az újat fogják nyomatni majdhogynem mindegy is. 

Tavaly télen vettem, és napi szinten melóba járásra, hétvégente meg hosszabb utakra volt használva.

 

Hogyan tartja a lábat?

Felvételnél a láb hosszanti boltozatánál van egy gumi pánt, amit el kell igazgatni. Kis rutinnal 1 ujjal elvégezhető 2 másodperces mutatvány. Ez után a 4 tépőzárat felcsatolva nagyon stabilan fogja a lábat. A bokát is teljesen körül öleli, ám mégsem zavar a szabad mozgásban. Meleg, vízálló, puha. A cipő felépítése kicsit nagyobb, mint a szintén ugyanekkora Shimano cipőmé, de csak azért, a vastagabb téli zoknikkal is kompatibilis legyen. Ez a minimális nagyobb belső méret viszont abszolút nem érezhető. Ha nem olvastam volna külföldi tesztelőknél kb fel sem tűnt volna. 

 

Milyen is használat közben?

Remek. A hideg meg sem kottyan neki. Normál zoknival használva -15 fokig teljesen jó meleg hőérzet. -15 alatt azért már elkél a spec vastag zokni, de mivel idén egy, azaz 1 nap volt, amikor éreztem a lábfejemen a hideget ezért nem rohantam azonnal a boltba vásárolni téli zoknit. Meg azért valljuk be, hogy nem sok olyan barom van, aki ilyenkor is kerózik 3-4-5 órákat. Aki meg igen az úgyis elolvassa az összes többi cipő tesztjét is, meg vesz rendes zoknit magának.  

A talpa agresszív mintázattal van ellátva elöl és hátul. A havas, jeges utat jól fogja. Igazából meglepően jól. Volt is pár alkalom, mikor már azt hittem csúszkálni fog a cipő a meredek havon, a félig fagyott sáron, vagy csak simán kitöröm a bokámat, de mégsem. Mindezt úgy, hogy a tüskék nincsenek becsavarozva, mert ugye annak is van hely. A talpán található bütykök kb egyforma magasak a Shimano M077-ével. 

Sokszor előfordult, hogy 2 jégtábla között kellett megtalálni azt a 5 centi jeges utat, ahol egyensúlyoznom kellett. A cipőt kiszedve pedálból a talpközép részen (sárga műanyag betét) ez nagyon szépen kivitelezhető volt. Ez a rész pont akkora, hogy PD M540-es befér, ha gyorsan kell leugrani a keróról nem kell még a lábadat is kirángatni a pedálból. Félig fagyott földúton hasznos tud lenni ha a talpközépen akarsz tekerni.

6-img_0768.jpg

Hosszabb távon is kényelmes. Igazából ideális kerós felszerelés. 3-4 óra után csak annyit veszel észre, hogy teszi a dolgát. Fel sem tűnik, hogy használod. A legjobb kerós cuccok közös ismertető jele, hogy fel sem tűnik hogy ott van. Na ez a cipő is olyan.

Járás: Járni is rendesen lehet benne. Nem bántóan kemény a talpa, és mivel nem csúszkál a talajon ezért nagyon megbízható. Bár én napi szinten használom melóba járni nem hiszem, hogy ez volna a megcélzott felhasználási terület. De azért szögezzük le, hogy szerintem a tervező nem erre gondolt, amikor összerakta a cipőt.

Vízállóság:

Volt alkalmam tesztelni. Hóesés, ónos eső, tolás hóban, tolás sárban stb. Mivel felülről jól zárt ezért csak akkor lehet ezzel probléma, ha direkt víztócsába lépsz. Nekem még nem sikerült eláztatnom a zoknimat benne. Akinek ez mégis sikerülne annak nem cipő való, hanem búvárruha.

Tisztítás: Sokan a mosógépre esküsznek. Ezzel szemben szombat este egy vödör víz és egy 200 Ft-os kis háztartási seprűvel sikerült kiszabadítani a rászáradt sár fogságából. Mivel a cipő vízálló ezt simán megteheted. Egy komplett tél, meg fél tavasz (sok hó, elázás, eső, sár) és jó pár megtett km után egyáltalán nincs szaga. Ezen kicsit csodálkozom is, de inkább örülök neki, hogy nem kell mosógépben mosni a szag miatt. Persze lehet hogy csak szerencsém van, mert nem extra izzadós a lábam.

Végére:

Hatalmas élmény a téli kerékpározás és ez nagyban köszönhető ennek a cipőnek. Megvenném-e még egyszer? Persze. Kéne-e az új MW7-es téli cipő a Shimano-tól? Naná. De mivel a Shimano cipőim eléggé tartósnak bizonyultak valószínű, hogy ez is fogja bírni 10+ évig. Addigra meg ki tudja már mit hoznak ki a japcsik.

Még talán tavaly mentünk el egy Földikutya körre csak akkor még homok helyett hó volt meg mínusz pár fok. A galériában lesz 1-2 fotó onnan is (mondjuk a panoráma kép), meg más tekerésekről vegyesen. A telefonos fotókért előre is elnézést.

Jelenlegi állapotában egy szezon után18083529_120332000279419516_505604652_o.jpg

Ja igen: A világon senki nem szponzorál. Kb annyira nem, hogy mikor a feleségem megtudta mennyibe kerül a cipő ő ugyan ennyiért csizmát követelt magának. Mert ha már nekem jó, akkor legyen az neki is. De ez csak egyet jelent: fent azért írok ennyi szépet és jót a cipőről, mert tényleg az. Vegyétek!

 

Ha tetszett a post kövess Facebookon. Katt IDE és like.

Nézz szét a blogon hátha találsz még más érdekességet, a megosztásokat megköszönöm ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://csovaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2412441003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jazo 2017.04.21. 21:47:41

Most épp hirtelen felindulásból én is elgondolkodtam egy téli, vagy legalább vízálló SPD-s cipő vásárlásán. Tegnapelőtt totál szétázott a jelenlegi nyári cipőm, tegnap még nem száradt meg, ma már használtam de 2 fokban még vastag zoknival is lefagyott a lábam pedig csak 15km-t tekertem.

A mostani is Shimano, de én túl szorosnak, keskenynek érzem, pedig hosszban több mint elégséges. Úgy olvastam, hogy más szerint is túl keskenyek a gyártó cipői. Ez ilyen szempontból milyen szerinted?

Misi.... 2017.04.22. 10:55:59

@Jazo: A Shimano nekem tökéletes mint szélességben mind hosszban. Nem szorít sehol.
A Northwave-t próbáltam még, de az lábfejben nekem keskeny volt. Még a boltban kijött, hogy kb 3 perc után éreztem a lábfejemen egy enyhe szorítást. Hosszabb távra nem merném bevállalni főleg egy drágább téli cipő esetében. Persze tudom, hogy tágul, meg felveszi a láb formáját, de 50 k feletti cipőnél azért csak olyat veszek, ami már kezdetből jó.
KB 5-6 márka van itthon: Northwave-Mavic-Shimano-Specialized-XLC-Sidi. És még ezt is szűkíti az, hogy mit hoznak be egyáltalán az országba.
Az XLC-t néztem még nagyon, mert nagyon okos megoldásai vannak, és az ára kifejezetten olcsó a többihez képest, de nem akartam kockáztatni. Jó cipőt akartam nagyon sokáig. Erről meg tudom, hogy jó.
Ha gondolod, és 42-43-as lábbal rendelkezel, akkor dobj egy mailt, és összefutunk.
süti beállítások módosítása